Efficiënt schilderwerk: een kwestie van timing

Hebben is onderhouden

Bijna alles wat u bezit moet onderhouden worden. En dan hebben we het niet alleen over uw relatie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor uw auto en computer, maar misschien nog wel het meest voor uw woning. Eén van de meest kwetsbare onderdelen daarvan is het houtwerk. Zowel binnen als buiten. Maar hoe vaak moet u hier eigenlijk onderhoud aan laten plegen door schilders? En wat is het meest gunstige tijdstip van het jaar om het schilderwerk aan de binnen- en buitenkant van uw woning uit te laten voeren? Lees erover in dit blog.

Buitenwerk

Er zijn twee belangrijke redenen het belangrijk is om regelmatig schilderwerk aan uw gevel uit te laten voeren. De eerste heeft te maken met de beschermende functie van de verf. Kwalitatief goede verf die op de juiste wijze is aangebracht beschermt uw hout tegen corrosie en het immer veranderlijke Nederlandse weer. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Afbladderende verf geeft een onverzorgde indruk en zorgt voor een waardedaling van uw woning. De meeste schildersbedrijven zullen u daarom adviseren eens per vijf jaar schilderwerk aan uw gevel uit te laten voeren. Maar tijdens welke periode van het jaar kunt u eigenlijk het beste een schildersbedrijf inhuren? Het is bekend dat de meeste soorten grondverf en buitenlakken het beste gedijen bij droog weer (uiteraard) en een temperatuur tussen de 5 en 25 ºC. Bij lagere temperaturen duurt het langer voor de verf droogt. Dit betekent dus ook dat verschillende lagen verf minder snel over elkaar aangebracht kunnen worden. Ook bij te warm weer zullen schildersbedrijven die streven naar een perfect eindresultaat huiverig zijn de kwast op te pakken. In dit geval bestaat namelijk het risico dat bijvoorbeeld het oplosmiddel te snel opdroogt. Er zullen dan zichtbare strepen ontstaan. In Nederland loopt de ideale periode om uw schilderwerk te laten doen daarom van april tot ongeveer half oktober.

Binnenwerk

Voor binnenwerk zijn er uiteraard wat minder richtlijnen waar u rekening mee hoeft te houden. Wel wordt door veel schildersbedrijven aanbevolen uw interieur eens in de zeven jaar door een schilder onder handen te laten nemen. Ook hierbij geldt natuurlijk dat u zelf ook een goede inschatting kunt maken of het tijd is om de schilder in te huren. Belangrijke aanwijzingen hiervoor zijn:

  • Slijtage, bijvoorbeeld aan uw trap
  • Scheuren en barsten
  • Kleurvervaging
  • Blaasjes
  • Verflagen die ‘verpoederen’

Omdat veel schildersbedrijven in de winter een stuk minder druk zijn, kunnen ze u in die periode een aantrekkelijk wintertarief aanbieden. Een voorbeeld van een schilder die een dergelijk wintertarief hanteert is deze schilder.

Goedkoop is duurkoop, maar betaal niet onnodig veel!

Bij goed schilderwerk komt veel kijken en er kan veel misgaan. Ga de uitdaging daarom niet zelf aan: ook in dit geval is goedkoop vaak duurkoop. Tegelijkertijd moet u ervoor waken dat u niet de hoofdprijs betaalt als u een schildersbedrijf inhuurt. Vraag daarom verschillende offertes en referenties op, zodat u weet welke schilders een goede prijs-kwaliteitverhouding hanteren.

Reacties zijn gesloten.