Innovatie voor renovatie

Verduurzaming van de woningbouw

Het verduurzamen van bestaande woningen wordt steeds belangrijker. De lat op het gebied van wooncomfort en energiezuinigheid komt steeds hoger te liggen. In plaats van nieuwbouw, kiezen steeds meer woningcorporaties voor renovatie. Echter is het wel zaak dat hier innovatief mee wordt omgegaan. Waar nu sommige renovatie processen soms wel een aantal weken duren, wordt er nu naar oplossingen gezocht om de duur van renovaties terug te dringen. Zo ook bij het renoveren van de badkamer. Woningcorporatie Mitros uit Utrecht zocht naar een innovatieve manier van renoveren. Tegelzetter, installateur en elektricien hoeven nu niet meer weken bezig te zijn, maar zijn binnen een dag klaar.

Met het oog op de toekomst

Het klinkt allemaal goed, de verduurzaming van de (sociale) woningbouw, maar de bewoners ondervinden er vaak veel overlast van. De renovaties kunnen soms lang duren. De tegelzetter is de deur nog niet uit, of er staat weer iemand anders op de stoep. Uit onderzoek is gebleken dat de duur van renovaties een bron van ergernis vormt. Henk Peter Kip, directeur van woningcorporatie Mitros, is van mening dat de renovaties niet meer op grote schaal uitgevoerd moeten worden, maar wanneer het de bewoner zelf uitkomt. Volgens Mitros heeft het innoveren op het gebied van renovaties een groot effect, alleen al op het gebied van kostenbesparing. Er worden jaarlijks vele badkamers gerenoveerd, wat bij elkaar gemiddeld zo’n vijf miljoen euro kost. De bewoners hebben er last van, want zitten vaak minstens een week lang in het stof. Omdat de badkamerrenovaties vaak maar een deel zijn, moeten in de toekomst meer innovaties gezocht worden op de andere onderdelen van renovatie in huis.

Streven naar oplossingen

Er zijn een aantal speerpunten waar men oplossingen voor wenst te vinden. Mitros stelt onder andere:

  • Het renovatieproces moet worden versneld, liefst naar 1 dag
  • Vermindering van overlast
  • Kostenverlaging
  • Vergroten van de efficiency van werkprocessen

Duurzaamheid voor iedereen

Om iedereen mee te laten denken op het gebied van oplossingen voor renovatie, heeft Mitros een challenge uitgeroepen. Mensen uit alle richtingen en organisaties mogen voorstellen doen om de efficiency van renovatie processen te vergroten. Er is zo’n € 80.000 beschikbaar en de winnende partij maakt kans op een samenwerkingscontract. Duurzaamheid is immers een issue waar iedereen in onze samenleving mee te maken heeft. Een bedrijf dat groot voorstander is van het efficiënt inrichten van badkamerrenovaties vindt u door te klikken op de link naar de website van De Kroon Tegelwerken. Van tegelzetter tot stukadoor, bij dit bedrijf staat duurzaamheid voorop.

Reacties zijn gesloten.