Het belang van gecertificeerde loodgieters

Het belang van een gecertificeerde loodgieter

Jaarlijks sterven er in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Om dit aantal terug te dringen, gaat het kabinet strengere eisen stellen aan het onderhoud van cv-ketels door monteurs. Het belang van ervaren, gecertificeerde loodgieters en monteurs is dus groot, zo bevestigt nu ook de politiek weer. Zeker ook omdat er elk jaar nog eens 200 tot 400 mensen op de Eerste Hulp belanden na het inademen van het giftige gas. Lees in dit blog meer over het belang van goed opgeleide loodgieters en installateurs.

De sluipmoordenaar in een woning

Koolmonoxide kan als een sluipmoordenaar worden gezien. Het is kleurloos, reukloos en smaakloos. Door slecht onderhoud aan cv-ketels en afvoeren kan het giftige gas woningen binnendringen. Je merkt niet dat je het giftige gas inademt. Uit onderzoek is gebleken dat Nederland achterligt op het gebied van regelgeving omtrent cv-installaties. In andere landen moeten loodgieters en installateurs een speciaal certificaat hebben behaald om dergelijke installaties te mogen onderhouden. Het is de bedoeling dat in ons land vanaf 2019 de installateurs bijscholing gaan krijgen. Voldoen ze aan de eisen, dan krijgen ze een keurmerk. Steekproefsgewijs zal in de gaten gehouden worden of de installateurs en loodgieters zich aan de regels houden. Wanneer zij dit niet doen, lopen zij het risico dat zij een boete krijgen. Tevens is het mogelijk dat ze dan niet meer bevoegd zijn om cv-ketels te installeren.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Hoewel de strengere regels voor loodgieters en installateurs pas vanaf 2019 gaan gelden, is het wel de bedoeling dat in de tussentijd mensen beter bewust worden gemaakt van de gevaren van koolmonoxide. Er zijn een aantal dingen waar u zelf op kunt letten:

  • Wees zelf alert! Bij lichamelijke klachten, zet ramen wagenwijd open
  • Schaf een koolmonoxidemeter aan
  • Hang de meter op ademhalingshoogte

Ook is het aan te raden om uw cv-installatie regelmatig te controleren. Periodiek onderhoud is dan ook een must.

Vraag een loodgieter om advies!

Hoewel het belang van goed opgeleide vakmensen dus moet worden onderstreept en de regels vanaf 2019 worden aangescherpt, valt er zelf dus ook een hoop te doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Wilt u meer weten over hoe u de stille sluipmoordenaar te slim af kunt zijn? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met een installatiebedrijf. Een kundige loodgieter kan u adviseren, concrete tips geven en uw installaties goed onderhouden.

Reacties zijn gesloten.