Interesse van vastgoedbeleggers verschuift naar buiten de randstad

Beleggers vinden nieuwe kansen

In de beleggingswereld is een opvallende verschuiving te zien. Er wordt onder beleggers namelijk vaak gesproken over de G4. De grootste vier steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In 2017 vond ‘slechts’ 47% van alle beleggingstransacties plaats buiten de G4. In 2018 was dat maarliefst 60%. Ondanks dat het zwaartepunt van investeringen met vier miljard nog altijd in de G4 ligt, is dit wel een bijzondere en positieve ontwikkeling.

Aandacht voor logistiek

Opvallend is dat beleggers vooral geïnteresseerd zijn in bedrijfsruimtes zoals distributiecentra. Driekwart van de geïnvesteerde 4 miljard euro, is geïnvesteerd in distributiecentra. Het hele bedrag dat is geïnvesteerd in bedrijfsruimtes is met meer dan de helft toegenomen ten opzichte van 2017. En dat terwijl kantoren en winkels in 2018 minder populair waren bij beleggers. Hoewel beleggers nog altijd veel in commercieel vastgoed zoals kantoren beleggen, zijn deze beleggingen met 9% afgenomen.

Het levert meer op

Vastgoedinvesteringen leveren opvallend meer op buiten de randstad. Het hoogste rendement wordt behaald in Emmen, Venlo, Heerlen en Súdwest-Fryslân. In verhouding tot de aanschafprijs, liggen de inkomsten uit huur hier relatief hoog. Twee keer zo hoog als in Amsterdam! Een bijkomend risico voor de beleggers is wel dat er een grotere kans is op leegstand. Ook stijgen de woningprijzen hier minder hard en groeit de huur minder snel. Ondanks deze ontwikkeling zal de vraag naar huurwoningen in het westen de komende jaren ook blijven groeien.

Tijdelijke groei

De verwachting is dat de toename in groei aan investeringen buiten de randstad niet verder zal toenemen. Ondanks de populariteit van beleggen in vastgoed, neemt naar verwachting het investeringsvolume met 20% tot 30% af. Dit komt mede door het beperkte aantal bouwlocaties en de stikstofdiscussie. Hierdoor komen er minder huurwoningen op de markt. De groei kwam dan ook voornamelijk door institutionele beleggers die oude woningen verkochten. De interesse van vastgoedbeleggers verschuift dus vermoedelijk naar de randstad.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van al het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van bouw en vastgoed? Hou dan vooral ons nieuwsoverzicht goed in de gaten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *