Veranderende verplichtingen in de bouw

De consument krijgt een sterkere positie

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) over de kwaliteitsborging in de bouw. Eén van de belangrijkste punten uit dit wetsvoorstel luidt dat de consument, als opdrachtgever in de bouw, een sterkere positie krijgt toebedeeld. Tevens krijgen zij een veel betere bescherming als na oplevering van een woning of bouwwerk gebreken worden ontdekt. Wij vroegen ons af: wat betekent dit voor de aannemer? Zeker nu de aannemer, voor nieuwbouw in Zwolle bijvoorbeeld, volop wordt ingezet. Wij gingen voor u op onderzoek uit.

Wat gaat er precies veranderen?

Wat vooral voor de aannemer van belang is, nu bovenstaand wetsvoorstel is goedgekeurd, is dat de wettelijke aansprakelijkheid van de aannemer wordt aangescherpt. Zo worden aannemers voortaan verplicht consumenten te informeren over hoe zij verzekerd zijn voor risico’s bij faillissement. Ook worden consumenten straks voortijdig ingelicht over welke rechten en verzekeringen zij genieten als er tijdens de bouw of na de oplevering gebreken worden ontdekt. Een derde punt van belang is dat de aannemer bij oplevering een consumentendossier aan de opdrachtgever moet geven. Verder worden er methodes voor kwaliteitsbewaking ontwikkeld die ervoor zorgen dat aannemers zich houden aan de bouwtechnische eisen uit het bouwbesluit. Kortom, het wetsvoorstel omvat erg veel aanpassingen die gedoeld zijn op de verantwoordelijkheden van de aannemer. Is dat terecht? Zijn aannemers inderdaad niet te vertrouwen? Hoe vindt u dan een betrouwbare, bekwame en betaalbare aannemer?

Doe zorgvuldig research als u een aannemer behoeft

Eerlijk is eerlijk, niet elke aannemer is te vertrouwen. Heeft u een aannemer nodig voor nieuwbouw in Zwolle? Ga dan niet zomaar met elk bedrijf in zee. Wij hebben een lijst met punten opgesteld die het verschil tussen beunhazen en professionals feilloos duidelijk maakt. Als u op zoek bent naar een aannemersbedrijf, houdt er dan rekening mee dat deze:

  • Beschikt over een eigen werkplaats
  • Kwalitatief, zorgvuldig en tijdig werkt
  • Persoonlijk en betrouwbaar handelt
  • Aantrekkelijke en concurrerende prijzen hanteert
  • Ervaren en gepassioneerde vakmensen in dienst heeft

Vind uw vertrouwen terug

Als het aan de Tweede Kamer ligt krijgen aannemers dus meer verplichtingen en verantwoordelijkheden. Blijkbaar is dat nodig.. Wij begrijpen dat zulke berichten uw vertrouwen in aannemersbedrijven danig doet afnemen. Echter, wij zijn er van overtuigd dat er nog voldoende betrouwbare partijen bestaan. Veel succes met het vinden van een geschikte aannemer voor nieuwbouw in Zwolle!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *