Zware lasten tillen geen probleem met de dommekracht

Zware lasten tillen en drukken

De dommekracht, ook wel een kelderwind genoemd, is een handig stukje gereedschap dat eigenlijk in geen enkele werkplaats zou mogen ontbreken. Het wordt gebruikt om zware lasten te tillen of weg te drukken. Al eeuwenlang wordt de dommekracht, of in ieder geval de vijzel, de voorloper van de dommekracht, gebruikt bij verschillende bouwklussen. Ben jij ook op zoek naar een dommekracht voor je werkzaamheden? Let dan bij de aanschaf vooral op de capaciteit.

Hoe werkt de dommekracht

De dommekracht is een werktuig dat lijkt op een krik en het wordt gebruikt voor het tillen of wegdrukken van zware lasten. De dommekracht bestaat uit een kast met meerdere stalen tandwielen en een tandheugel. Deze tandheugel wordt omhoog gezwengeld met een zwengel, voorzien van een terugloopbeveiliging. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er modellen die je met de hand in beweging moet brengen, maar zijn er ook mechanische dommekrachten. Denk je erover om een dommekracht aan te schaffen? Dan is het belangrijk om goed in het achterhoofd te houden welke klus je ermee uit wilt voeren. Een dommekracht is namelijk verkrijgbaar met verschillende capaciteiten. Zo zijn er dommekrachten die tot 1000kg omhoog kunnen tillen, maar zijn er ook hydraulische dommekrachten die geschikt zijn voor het tillen van wel 10 ton. Omdat het apparaat relatief simpel is, is de capaciteit het enige waar je rekening mee moet houden wanneer je een dommekracht wil kopen.

Waarop letten bij aanschaf

Zoals gezegd is het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een dommekracht waar je hem voor wilt gebruiken. Je moet namelijk kiezen voor een dommekracht die voldoende capaciteit heeft. Echter raden wij ook aan om de dommekracht bij een specialist te kopen. Hier zijn producten te vinden van hoge kwaliteit. Deze zijn duurzaam en zullen lang meegaan. Bovendien zullen ze minder snel kapot gaan, waardoor ongelukken tijdens de klus voorkomen kunnen worden. Is er dan toch iets mis met de dommekracht, dan kunt je bij een specialist altijd rekenen op een garantie van een aantal jaren.

Lenen of kopen?

Wanneer je een dommekracht nodig hebt kun je ervoor kiezen om deze te lenen bij een bedrijf. Wanneer je de dommekracht slechts eenmalig nodig hebt, is dit een goede optie. Voor langdurig gebruik kunnen de prijzen hiervoor echter flink oplopen, en wordt het voordeliger om zelf een dommekracht te kopen. Heb je bijvoorbeeld een eigen garage, of hou je ervan om te klussen, dan kan de dommekracht goed van pas komen. Zoals gezegd is het verstandig om hem aan te schaffen bij een specialist in gereedschappen. Er zijn zelfs bedrijven die de volgende dag al leveren. Koop je daar vandaag een dommekracht, dan kun je morgen dus al aan de slag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *