Dit is het verschil tussen payrolling en contracting

De verschillen tussen payrolling en contracting

Wat zijn precies de verschillen tussen payrolling en contracting? Het is een vraag waar u als werkgever of werknemer misschien tegenaan loopt. In dit blog heeft WBVS Smallinger Land de informatie voor u op een rij gezet. Voor payrolling en contracting gelden namelijk andere arbeidsvoorwaarden. Het is dan ook van belang dat u de juiste regels weet toe te passen en dat u niet zomaar voor verrassingen komt te staan.

Wat is payrolling?

Bij payrolling is er sprake van een terbeschikkingstelling. Het payrollbedrijf is dus op papier verantwoordelijk voor de werknemers. De werving en selectie van nieuw personeel wordt echter niet door het payrollbureau uitgevoerd. Dit doet de werkgever namelijk zelf of hij besteedt dit uit aan een ander bedrijf. Hij of zij blijft dus de operationele werkgever. Gaat u als werknemer bij de onderneming aan de slag, dan treedt u officieel in dienst bij de payrollwerkgever.

Wat betekent contracting?

Bij contracting besteedt de opdrachtgever de werkprocessen, werkzaamheden of bepaalde activiteiten uit aan een ander bedrijf. Dit andere bedrijf wordt ook wel de opdrachtnemer genoemd. De opdrachtnemer zet de werknemers vervolgens aan het werk. Contracting vindt plaats binnen verschillende sectoren. Er wordt hier het meest gebruik van gemaakt binnen de beveiliging, ICT, catering en schoonmaakbranche.

Het verschil tussen payrolling en contracting

Voor payrolling en contracting gelden verschillende regels met betrekking tot de toepasselijke arbeidsvoorwaarden. Voor contracting gelden de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtnemer. Denk bijvoorbeeld aan een cao of arbeidsvoorwaardenreglement. Kiest u voor payrolling, dan hebben de werknemers die payrollen recht op hetzelfde loon, vergoedingen en arbeidstijden als werknemers die een gelijkwaardige functie hebben bij de opdrachtgever. Vanaf 1 januari 2020 is namelijk vastgesteld dat voor payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden als vergelijkbare werknemers in dienst van de inlener.

Stel uw vraag

Wij hopen dat wij u voldoende hebben geïnformeerd over de verschillen tussen payrolling en contracting. Heeft u nog vragen over het onderwerp? Of wilt u iets toevoegen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Laat dan een bericht achter via het online contactformulier op onze website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *