Duurzame bouwmaterialen

Het belang van duurzame bouwmaterialen

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. We werken aan circulair bouwen, werken zo veel mogelijk met tweedehands machines en gebruiken duurzaam materiaal. Op deze manier verminderen we de uitstoot van CO2 en dat is beter voor de aarde. In dit blog zetten wij de 5 meest gebruikte duurzame bouwmaterialen voor u op een rij.

1. Hout

Werkt u veel met hout? Gebruik dan herwonnen hout. Bij het slopen van een pand wordt veel hout gered voor hergebruik. Door tweedehands hout te gebruiken, hoeven er geen nieuwe bomen meer gekapt te worden. Dit hout wordt zo bewerkt dat het er weer uitziet als nieuw.

2. Natuursteen

Natuursteen is er in veel verschillende soorten. Dit materiaal kan vrij eenvoudig gewonnen worden zonder een al te grote impact op het milieu. Het voordeel van natuursteen is dat er nauwelijks energie en grondstoffen voor nodig zijn om te produceren. Bovendien kan natuursteen ook prima hergebruikt worden.

3. Wol

Schapenwol is ontzettend duurzaam. In de bouw is dit een veelgebruikt materiaal voor isolatie. Bovendien isoleert schapenwol vaak beter dan veel synthetische isolatieproducten. Dit komt doordat het een stuk dikker is dan bijvoorbeeld glaswolisolatie.

4. Metaal

Misschien had u metaal niet in dit rijtje verwacht. Metaal is immers geen natuurlijk product. De productie van metaal kost ook relatief veel energie. Toch is metaal een duurzaam bouwproduct wanneer u kiest voor gerecycled metaal. Metalen zoals aluminium, koper en ijzer zijn ontzettend sterk en kunnen lang mee gaan. Door tweedehands metaal te verwerken in uw ontwerp werkt u mee aan de verduurzaming van de bouw.

5. Bamboe

In China zijn veel huizen gemaakt van bamboe. In Nederland gebeurt dat nauwelijks. Maar we kunnen bamboe wel op andere manieren verwerken in een ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan detaillering in huizen van bamboe. Het voordeel van bamboe is dat het heel snel groeit. Hierdoor is gerooide bamboe in korte tijd weer bij gegroeid. Bovendien kan bamboe vrijwel overal ter wereld groeien, waardoor er weinig uitstoot is door het transport.

Hoe verwerkt u natuurlijke bouwmaterialen in uw projecten? Laat het weten via ons contactformulier.

Reacties zijn gesloten.