Wat is het bekisten van beton?

Beton bekisten

Wellicht heeft u al eens gehoord van het bekisten van beton tijdens een bouwproject. Maar wilt u weten wat dit nu eigenlijk is? Lees snel verder en kom te weten wat het bekisten van beton precies inhoudt.

Een ondersteunende functie

Het bekisten van een betonvloer geeft deze stevigheid en stabiliteit. Ook functioneert de bekisting als een mal waarin het vloeibare beton op zijn plek blijft wanneer dit gestort wordt. Zo kan het niet uitlopen of verdwijnen in de ondergrond voordat het goed is uitgehard, waarmee het zijn ondersteunende functie behoudt.

Tijdelijk of permanent

Het bekisten van een betonnen vloer kan tijdelijk of permanent plaatsvinden. Vaak worden bekistingen hergebruikt, maar in veel gevallen blijven ze op hun plek vanwege hun isolerende werking. Permanente bekisting wordt achteraf niet verwijderd, en wordt daarom ook wel verloren bekisting genoemd. Deze methode van permanente bekisting wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van vloerranden.

Soorten materiaal

De meestgebruikte soorten materiaal bij het bekisten van beton zijn kunststof, staal en hout. Ook bestaat er betontriplex, dat met een waterafstotende epoxylaag is afgewerkt. Hiermee wordt het beton goed afgeschermd tegen vocht en andere elementen. Een ander materiaal dat vaak voor de bekisting van vloerranden wordt gebruikt, is tempex of ook wel EPS. Dit is een licht, piepschuim-achtig materiaal dat uitstekend isoleert. Raadpleeg een specialist om te bekijken welke soorten materiaal geschikt zijn voor het bekisten van uw eigen betonvloer.

Het gieten van het beton

Na het bekisten van de funderingen of vloerranden, kan het beton worden gegoten. Voor extra stevigheid kan er eventueel eerst nog betonwapening worden toegevoegd. Dat ervoor zorgt dat het beton minder snel zal scheuren. Vervolgens wordt het vloeibare beton in de bekisting gegoten, waar het goed op zijn plek blijft en in de juiste vorm uithardt. Dit proces kan enkele uren duren maar soms ook weken, afhankelijk van materialen en omstandigheden. Na het gieten en het uitharden van het beton is uw betonvloer klaar voor verdere afwerking.

Zelf een betonvloer storten of laten storten

Bent u zelf van plan een betonvloer te storten, of om dit te laten doen? Dan is het raadzaam om eerst een specialist te raadplegen. Deze kan samen met u bekijken welke bekisting u nodig heeft en hoe u uw betonvloer afgewerkt wilt hebben. Zo bent u verzekerd van een mooie, strakke en moderne betonvloer in uw woning of bedrijfspand.

Wilt u meer weten over betonvloeren of uw eigen tips en ervaringen delen? Laat het ons weten door ons een bericht te sturen via ons contactformulier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *