De aannemer of de toezichthouder: wie is verantwoordelijk?

Wie voert de bouwcontrole uit?

Als aannemersbedrijf heb je het tegenwoordig niet makkelijk. Er zijn namelijk allemaal plannen bedacht, waarvan nog niet helemaal zeker is wat daarmee gaat gebeuren. En welk plan is het meest in het voordeel van de aannemer? Zo heeft minister Blok het idee opgeworpen de bouwcontrole te privatiseren. Maar wat betekent dit voor een aannemersbedrijf? Kost het niet veel meer? En wie is er dan uiteindelijk verantwoordelijk voor de bouw? En voor eventuele problemen, ongelukken of fouten..? Lees snel verder!

Wat houdt het plan van Blok in?

Het idee van deze privatisering houdt het volgende in. De bouwcontrole wordt uitgevoerd door een onafhankelijke toezichthouder. Deze wordt ingehuurd door het betreffende aannemersbedrijf. Maar hier wrikt het al een beetje. Want hoe kan gecontroleerd worden dat die toezichthouder dan ook daadwerkelijk onafhankelijk is? Een aannemer heeft namelijk ook zijn contacten. Zijn netwerk vol bekenden, zakenpartners en oud-collega’s. Worden er dan dus geen dealtjes gemaakt tussen de ‘onafhankelijke’ toezichthouder en het aannemersbedrijf? “Als jij je ogen even dichtknijpt, dan schuif ik wat extra centjes onder de tafel door”. Zoiets. Want zowel de aannemer als de toezichthouder willen er uiteindelijk meer winst uithalen! Dus verantwoordelijkheid, kosten en inkomsten worden heen en weer geschoven. Maar wie is er dan verantwoordelijk als er iets misgaat? De toezichthouder of het aannemersbedrijf? En als de deal ontdekt wordt? Wie draait dan voor de kosten op? Kortom, dit riekt naar bouwfraude. Maar wat is er tegen te doen?

Een mogelijke oplossing?

Nu klinken er al geluiden uit diverse hoeken als mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld: het probleem in bovenstaand idee is dat het aannemersbedrijf de toezichthouder inhuurt. Maar wat nou als juist de opdrachtgever van het bouwproject dit doet? Dan spreken we pas écht van een onafhankelijke keus. Maar schiet de aannemer er dan wel iets mee op? Vertraging en conflicten zijn dan ook niet lastig om voor te stellen.. De opdrachtgever moet er daarom niet alleen bij stil staan een juiste toezichthouder in te huren, maar ook te kiezen voor een betrouwbare en bewezen aannemer. Maar wat is een betrouwbaar en bewezen aannemersbedrijf nou eigenlijk?

Vijf kenmerken van een goed aannemersbedrijf

Van een goede aannemer kunt u op aan. Deze kenmerkt zich aan de volgende punten:

  • Ervaren personeel
  • Vakkundige specialisten
  • Kwaliteitsmateriaal
  • Nauwkeurige afwerking
  • Erkend leerbedrijf

Het begint bij de aannemer

Kortom, de hele discussie over de verantwoordelijkheid tussen de opdrachtgever, de aannemer en de toezichthouder, begint bij het feit dat er gekozen moet worden voor een kwalitatieve aannemer. Immers, als u al een betrouwbaar en bewezen aannemersbedrijf in de armen heeft genomen; dan verloopt de rest van de bouw ook zorgeloos en helder!

Reacties zijn gesloten.